Norsk skøytesport lever i høyeste grad

President Mona Adolfsen
28.01.2019
Den siste måneden har brakt med seg et bredt spekter av skøyteopplevelse og skøyteglede.

​Gjennom ulike arrangement på både topp- og breddenivå har jeg erfart at norsk skøytesport i høyeste grad lever. Mangfold, talentutvikling, hardt arbeide og ikke minst skøyteglede og entusiasme har kommet tydelig frem

Jeg avsluttet 2018 med å være til stede under Allround-NM i Arendal. Her kunne jeg med glede se både nye talenter, dagens stjerner, og det som også kanskje må kunne kalles gårsdagens stjerner, innta isflaten til imponerende tider og prestasjoner. Sverre Lunde Pedersen viste at han er virkelig på vei. Håvard Bøkko viste styrke og har nå henvist Kupper'n til en andreplass når det gjelder å være mestvinnende allrounder gjennom tidende. I tillegg må jeg si at Øystein Grødum imponerte med å løpe mellom rollene som ansvarlig for arrangementet og deltager som viste muskler på de lange distansene. 

Helgen etterfulgte kunstløperne opp med sitt NM og LM på Hamar. Det var spennende konkurranser i ishallen som for 25 år siden huset dramatikk på høyeste nivå. Like dramatisk ble det ikke under kunstløps-NM, men flere leverte spennende program der vi også kunne se at det gror godt i norsk kunstløp.

Samme helg fant Hamarlekene sted i Vikingskipet. Ingen er vel i tvil om at Hamar er en ekte skøyteby, noe vi forhåpentligvis skal få erfare også til helgen. Det var stor entusiasme både blant løpere og trenere. Jeg fikk med noen av de siste parene på søndagen, og fikk der bekreftet at vi har flere lovende løpere som vi kan forvente mye av i årene fremover.

Den påfølgende helgen ble ishallen byttet ut med 14 kuldegrader i Odal. Det var morsomt å se at så mange hadde tatt turen til Dølisjøen og det femte Amundløpet. Amund Sjøbrend var selvsagt på plass og det samme var hans tre lag-S. Med så god assistanse, kunne også jeg legge ut på en 5-kilometer på isen – i mine kunstløpsskøyter. Riktig mange deltok i løpet, der et imponerende stort antall la ut på 50 kilometer, heiet frem av entusiaster som hadde rigget seg til rundt løypa. Også kunstløpere fra Kongsvinger fikk her vist seg frem ut på ettermiddag.

Kontrasten ble ikke mindre da jeg to dager senere satt kurs mot Minsk for å dømme EM i kunstløp. Nok en fantastisk opplevelse med en fullsatt Minsk Arena som rommet nær 15.000 tilskuere. Camilla Gjersem hadde ikke sin beste dag og kom dessverre ikke til finale, mens Sondre Oddvoll Bøe leverte solide program og fikk beste notering noen gang med en 18. plass. Det er bedre enn noen mannlig norsk løper har levert siden Jan-Erik Digernes sin 16.plass i 1991.

Opplevelsene har vært mange spendt bredt. Fellesnevneren er at ingen av disse opplevelsene og arrangementet hadde vært mulig uten engasjerte mennesker som stiller opp for skøytesporten. Vi har tro på skøytesporten og det er det mange andre som har også, enten de driver bredde- eller toppidrett. Det er synlig gjennom alle de frivillige som stiller opp for å legge til rette. Jeg vil derfor rette en stor takk til alle dere som har bidratt til å skaffe meg og mange, mange andre fantastiske skøyteopplevelser de siste ukene.

Og ikke nok med det - til helgen skjer det igjen store ting på Hamar. Jeg gleder meg, og det vet jeg våre fantastiske løpere gjør også. Kom og hei på dem sammen med oss. Det fortjener både de, de frivillige og norsk skøytesport. Vi sees i Vikingskipet!